slide-image-1.jpg

“Een gezond klimaat met comfortabele leefomgeving"

slide_dubo2.jpg
slide_dubo5.jpg

PC Hooftstraat (Crystal Houses) te Amsterdam

In de bekendste winkelstraat van Nederland, de PC Hooftstraat te Amsterdam, heeft architectenbureau MVRDV Crystal Houses ontwikkeld. Het bouwproject is gedeeltelijk bestemd voor retail (620 m2) en deels voor residentieel gebruik (220 m2). Op de eerste verdieping bevinden zich drie appartementen en op de bovenste verdieping is een vierde appartement gerealiseerd over de gehele breedte van het pand. De begane grond is opgeleverd als winkelpand van Chanel en is een echte eyecatcher. In opdracht van Wessels Zeist heeft Dubotechniek de realisatie van de duurzame energie installatie gerealiseerd voor de appartementen.

Een bronboring midden in de PC
Het is een grote uitdaging geweest om midden in de PC Hooftstraat een boring te doen vanwege de bestaande bouw en de drukte in de hoofd winkelstraat van Nederland. Er zijn 9 bodemlussen aangebracht van 170m diep die de appartementen en de winkel voorzien van warmte en koude. In ieder appartement is een combiwarmtepomp geplaatst van 6kW die de vloerverwarming verbindt met de bodemlussen. Deze duurzame installatie zorgt ervoor dat er in de zomer kan worden gekoeld en ’s winters wordt de warmte van de bodemlussen aangewend om te verwarmen. Door de lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling middels vloerverwarming ontstaat er een prettig binnenklimaat terwijl de energielasten laag blijven.

Duurzaam ontwerp van het gebouw
Het duurzame karakter van de Crystal Houses komt ook terug in het ontwerp, waarin rekening werd gehouden met het minimaliseren van de afvalstoffen. Bijvoorbeeld de glazen ‘’bakstenen’’ zijn te recyclen en zo kunnen de niet perfecte onderdelen gemakkelijk worden omgesmolten.

De kristallen gevel van het winkelpand is ontworpen vanuit de wens om het internationale karakter van flagshipstores te combineren met de historie van de omgeving en het gebouw. Voor luxe merken (denk aan Prada, Gucci etc.) is glas namelijk de standaard. Er is behoefte aan transparantie in winkels en veel glazen oppervlak. De bouwvergunning gooide bijna roet in het eten omdat het gebruik van bakstenen verplichtte. Hierdoor is het idee ontstaan om 80% van de gevel met glazen bakstenen op te bouwen.

Mogelijkheid tot aansluiten van retail gedeelte op bodemlussen
Hoewel de aansluitmogelijkheden er zijn maakt het retail gedeelte nog geen gebruik van de bodemlussen. Mogelijk is er in de nabije toekomt een belangrijke taak weggelegd voor een duurzaam energiesysteem om kosten en energie te besparen. Het glazen oppervlak vormt zeker een uitdaging bij het creëren van een gunstig binnenklimaat, maar deze uitdaging gaan wij graag aan. Een warmtepompinstallatie zou in deze situatie mogelijk een oplossing kunnen bieden.

Opdrachtgever: Wessels Zeist
Bouwjaar: 2015
Omvang project: 840m2 waarvan 220m2 residentieel

PC Hooftstraat (Crystal Houses) te Amsterdam
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide